- BAP Koordinatörlüğüne nasıl başvurup yardım alabiliriz?
BAP Koordinatörlüğüne e-posta (bap@karatekin.edu.tr) veya telefonla (0 376 218 95 27) başvurup yardım alınabilir. Detaylı bilgiler için web sayfası ( bap@karatekin.edu.tr ) incelenebilir.
- ·Çankırı Karatekin Üniversitesi Bap Komisyonu tarafından desteklenen projelerde kimler proje yürütücüsü olabilir? Öğretim Görevlisi bu projelerde proje yürütücüsü olabilir mi?
Öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış araştırmacılar proje yürütücüsü olabilir. Öğretim görevlisi eğer doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış ise proje yürütücüsü olabilir.**Kongre, Yayın ve Atıf Projeleri bu kapsam dışında olup Üniversitemizde kadrosu bulunan tüm akademisyenler proje yürütücüsü olabiliri.
· Araştırma Görevlilerinin başvurabileceği projeler nelerdir?
Proje tipine göre değişmektedir. Örneğin Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen projeler ve TÜBİTAK projelerinde proje yürütücüleri öğretim üyeleri ile doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış araştırmacılar olabilmektedir. Lisansüstü (Yüksek Lisans , Doktora ve Tıpta Uzmanlık ) eğitimlerine devam etmekte olan Araştırma Görevlileri projelerde araştırmacı olarak yer alabilirler. Avrupa Birliği Projeleri kapsamında araştırmacılar; genelde "Başlangıç Seviyesindeki Araştırmacı" ve "Deneyimli Araştırmacı" olarak tanımlanmaktadır. Başlangıç Seviyesindeki Araştırmacı kariyerinin ilk 4 yılında olan araştırmacıyı, Deneyimli Araştırmacı ise doktora derecesini alan ya da lisans derecesi aldıktan sonra kariyerinde 4 yılını dolduran araştırmacıyı tarif etmektedir. Bu tanımlamalara uygun olarak Araştırma Görevlileri projelerde yer alabilirler. Ayrıca Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Marie Curie özel programı kapsamında bireysel proje başvuruları bulunmaktadır. Araştırma görevlileri bu projelere de başvurabilirler.
· BAP Projesi sunulması aşamasında alet/donatı/teçhizat/yazılım/sarf malzemesi gibi alımlar için proforma faturaların proje başvurusuna eklenmesi gerekmekte midir? Yoksa, proje başladıktan sonra alımlar yapılırken şartnamelerle birlikte proforma faturaların verilmesi yeterli midir?
Proje bütçesinin oluşturulabilmesi için yaklaşık bedel tespitinde proforma fatura eklenmesi gerekir. Proje kabulünden sonra malzeme alımı için talep gönderilirken istenirse proforma fatura tekrar teknik şartname ile birlikte sunulabilir.
· BAP projelerinde ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla yapılacak alımlar için üst limit ne kadardır? Alet/donatı/teçhizat, sarf malzemesi ve hizmet alımı gibi bütün kalemler için doğrudan temin yoluna gidilebilir mi?
Doğrudan temin limiti her sene Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. 2024 yılı için doğrudan temin üst limiti 600.000,00 TL'dir (KDV DAHİL). Limitler dâhilinde her türlü alım doğrudan temin yoluyla yapılabilir.
· BAP projelerinde doğrudan temin yoluyla yapılan alımlar için şartname hazırlamak gerekmekte midir?
Şartname hazırlanması gerekmektedir. Şartnamenin hazırlanması sırasında dikkat edilecek hususlar BAP web sayfasında belirtilmiştir.
· BAP projeleri kapsamında istenilen bir malzeme için firmalar teklif vermezlerse, bu malzemenin temin edilmesi için yöntem nedir?
Satın alma yönetmeliği çerçevesinde yeniden teklif istenir.
· BAP projelerinin kabul edilmesi ve sonrasında, proje önerilirken alınması planlanan malzeme kullanımdan kalkar ise benzer malzemelerin fiyatları yüksek olsa dahi alım yapılabilir mi?
Proje ödeneğinin yeterli olması ve rekabet koşullarının sağlanması halinde alım yapılabilir.
· BAP Araştırma Projesi için ödenek üst sınırı nedir?
2024 yılı için BAP Komisyonunda alınan karar gereği; Üst sınır 40.000,00 TL dir.
· BAP Doktora Tez Projesi için ödenek üst sınırı nedir?
2024 yılı için BAP Komisyonunda alınan karar gereği; Üst sınır 60.000,00TL dir.
· BAP Yüksek Lisans Projesi için ödenek üst sınırı nedir?
2024 yılı için BAP Komisyonunda alınan karar gereği; Üst sınır 40.000 ,00 TL dir
· Halen yürütülmekte olan bir TÜBTİAK projesinde ihtiyaç duyulabilecek alımların bir kısmının üniversite bütçesinden karşılanması için BAP'a proje sunulabilir mi? BAP'a sunulacak söz konusu projenin Uygulama Araştırma veya Hızlı Destek Projesi olma gibi bir zorunluluğu var mıdır?
Sunulabilir. Uygulama Araştırma veya Hızlı Destek Projesi olma gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
· Proje bütçeleri oluşturulurken KDV oranları bütçeye ilave edilecek midir?
Proje bütçeleri oluşturulurken KDV oranları bütçeye ilave edilmelidir.
· BAP ve TÜBİTAK projeleri için KDV muafiyet sertifikası alınabiliyor mu?
BAP ve TÜBİTAK projeleri için KDV muafiyeti yoktur.
· Amortisman ve Tükenme Payı süre ve oranları bakımından BAP ve TÜBİTAK projelerinin hazırlanması sırasında göz önünde bulundurulacak hususlar var mıdır?
Proje hazırlanıp önerilirken bu hususun göz önünde bulundurulmansa gerek yoktur. Konuyla ilgili yapılacaklar Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Muhasebe Birimi tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Üniversitemiz ile Avrupa Birliği haricindeki ülkeler arasında yapılabilecek proje türleri nelerdir?
Avrupa Birliği projeleri kapsamında Avrupa Birliğine üye ülkelerle işbirliği yapılır. Ancak proje tipleri ve konularına da bağlı olarak; projelerdeki katma değeri yeterli derecede açıklanabilirse ABD ve diğer ülkelerin de bu projelerde bulunması mümkün olabilmektedir. Avrupa Birliği Projeleri dışındaki projeler için çalışma gurubu oluşturularak, tarafların bulunduğu ülkeler tarafından sağlanan ikili veya çoklu işbirlikleri kapsamında ulusal ve uluslararası projelere başvurulabilir.
· Güzel sanatlar eğitimi alanında çalışan öğretim elemanları ile uygulamaya yönelik projeler geliştirilebilir mi? Bu çalışmaların sonunda yayın şartı aranır mı?
Güzel sanatlar eğitimi alanında da diğer alanlarda olduğu gibi uygulamaya yönelik projeler gerçekleştirilebilir. Bu projeler Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen projeler olabileceği gibi ulusal ve uluslararası diğer projeler de olabilir. Öncelikle proje fikrinin netleştirilmesi ve sonrasında başvurulacak uygun programın (TÜBİTAK, MFIB, Ulusal Ajans Hayat boyu Öğrenme Programı, vb.) belirlenmesi gerekir. Eğer proje Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenecek bir proje olacaksa çalışmanın sonunda yayın yapılması gerekmektedir.
· TÜBİTAK projeleri hazırlanırken insanlar üzerine yapılan çalışmalar için Etik Kurul kararı gerekiyor mu?
Anket çalışması dâhil insan içeren tüm çalışmalarda Etik Kurul kararı gerekmektedir.
· BAP, TÜBTİAK vb. diğer projelerde istatistik çalışmaları bir kuruluşa hizmet alımı yoluyla yaptırılabilir mi?
Proje bütçesinde belirtilmişse yaptırılabilir.
· TÜBİTAK 1002 Projeleri hangi dönemlerde sunuluyor? Bu projelerin değerlendirme yöntemi nedir?
TÜBİTAK 1002 Proje başvuruları için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Proje önerilerinin değerlendirme süresi, başvuru tarihinden itibaren yaklaşık 2 aydır. Bu süreçte, proje önerileri bilimsel değerlendirmeye alınmadan önce TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından ön incelemeden geçirilmekte, belirtilen kriterlere ve formata uygun olan projeler değerlendirilmek üzere ilgili Araştırma Gruplarına iletilmektedir.
· TÜBİTAK projelerinde yabancı uyruklu bir kişi yürütücü olarak görev alabilir mi?
Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir.
FATURA BİLGİLERİMİZ (BAP PROJELERİ İÇİN)
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ / ÇANKIRI
VERGİ DAİRESİ : ÇANKIRI
VERGİ NO : 2290392349
**FATURALARDA PROJE NUMARALARINI BELİRTİNİZ.
FATURA BİLGİLERİMİZ (TÜBİTAK PROJELERİ İÇİN)
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ / ÇANKIRI
VERGİ DAİRESİ : ÇANKIRI
VERGİ NO : 733 068 80 17
**FATURALARDA PROJE NUMARALARINI BELİRTİNİZ.